پژوهشگران بررسی كردند:

تهران شهری دوستدار سالمندان است؟

تهران شهری دوستدار سالمندان است؟ پژوهشگران با انجام یک مطالعه، شهر تهران را از نظر شاخصهای شهر دوستدار سالمندان مورد بررسی قرار دادند.



به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا، جمعیت جهان به سرعت درحال پیر شدن است و پیری جمعیت به یک پدیده جهانی تبدیل گشته است. یکی از راهکارهای عرضه شده برای تأمین نیازهای شناخته شده سالمندان، طرح شهر دوستدار سالمند است که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۵ توسط سازمان بهداشت جهانی بعنوان یک برنامه استراتژیک برای مقابله با چالش پیر شدن جمعیت، بعد از افزایش شهرنشینی و اجرای مفهوم «سالمندی فعال»، عرضه شده است. سالمندی فعال؛ یک اصطلاح رایج برای سلامت، مشارکت اجتماعی، امنیت و افزایش سطح کیفیت زندگی سالمندان است.

سازمان جهانی بهداشت، هشت حوزه شامل فضاهای باز و ساختمان ها، حمل و نقل و مسکن، مشارکت اجتماعی، تکریم سالمندان و مشارکت اجتماعی، مشارکت مدنی و اشتغال، خدمات سلامتی و اطلاعات و ارتباطات را برای شهرهای دوستدار سالمند مشخص کرده است.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران با انجام یک مطالعه دیدگاه های سالمندان در مورد شهر تهران را از لحاظ برخورداری از زیر ساخت های حمل و نقل و فضای شهری مثل شاخص فضاهای باز و ساختمان ها، حمل و نقل، مسکن و خدمات سلامتی بررسی کردند.

در این مطالعه که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۸ انجام شد، ۴۱۸ نفر از سالمندان ساکن در مناطق مختلف تهران بررسی شدند. شهر تهران بر مبنای شاخصهای اقتصادی و اجتماعی به پنج منطقه شمال، غرب، شرق، جنوب و مرکز تقسیم می شود.

برای انجام این مطالعه، پژوهشگران پارک هایی که محل تجمع سالمندان هستند را شناسایی نمودند و افراد را به صورت تصادفی و بر مبنای فرد بودن شماره کد ملی انتخاب کردند. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد.

نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین سنی سالمندان در این تحقیق حدود ۶۷ سال است. حدود نیمی از افراد شرکت کننده وضعیت سلامتی خویش را در حد متوسط می دانستند. حدود ۷۰ درصد از سالمندان شرکت کننده در این مطالعه متاهل و نیمی از شرکت کنندگان بازنشسته بودند.

یافته های این مطالعه نشان داد که برپایه نظر سالمندان شرکت کننده در این مطالعه وضعیت کلی شاخصهای فضای باز و ساختمان های شهر تهران، نزدیک به حد متوسط است. در حالیکه وضعیت کنترل بوهای نامطلوب و آلودگی هوا در مکان های عمومی شهر تهران، اولویت عبور سالمندان در پیاده روها و وجود معابر ویژه برای ویلچر و چرخ دستی در محل اتصال به خیابان اصلی میانگین پایینی دارد و وضعیت نامطلوب است.

طبق نتایج به دست آمده؛ میانگین کلی شاخص مسکن در مطالعه حاضر بالاتر از حد متوسط بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب است. در این شاخص، تناسب خانه سالمندان با نیازهای آنها، دارای بالاترین میانگین و وجود خانه در حد قدرت خرید سالمندان کم درآمد، پایین ترین میانگین نمره را داشتند.

میانگین کلی شاخص حمل و نقل در مطالعه حاضر نزدیک به حد متوسط بود. در این شاخص وجود مسیر اتوبوس به مقاصد کلیدی شهر و مراکز عمومی مورد نیاز، دارای بالاترین امتیاز بود؛ درحالی که وجود تاکسی های مخصوص سالمندان و تخصیص کارت های تخفیف ویژه به آنان دارای پایین ترین میانگین بود.

از نظر شاخص خدمات سلامتی؛ در مطالعه میانگین کلی این شاخص پایین تر از حد متوسط بود که مبین نامطلوب بودن وضعیت این شاخص از نظر سالمندان شرکت کننده در مطالعه است. امکان دسترسی به خدمات بیمه سلامتی در سطح شهر برای سالمندان دارای بالاترین میانگین بود و انجام مجانی و کامل مراقبت استاندارد و آزمایش های کامل متعارف پزشکی به صورت مجانی برای سالمندان دارای پایین ترین میانگین نمره بود.

یکی از محدودیت های این مطالعه بررسی سالمندانی بود که در سطح شهر تردد داشتند. بنابراین سالمندان منزوی در منازل و خانه های سالمندان بررسی نشده اند. سفارش می شود در مطالعات آینده دیدگاه های این گروه از سالمندان و یا خانواده های مراقبت کننده از سالمندان هم بررسی شود.

نتایج این تحقیق حاکی از این است که شهر تهران از نظر شاخص سلامتی برای سالمندان کم ترین میانگین را دارد.

پژوهشگران این مطالعه می گویند: با عنایت به مشکلات اشاره شده، چالش عرضه خدمات بهداشتی و آموزش نیروی انسانی برای مراقبت از سالمندان، پیشگیری و مدیریت بیماری های مزمن، نیازمند طراحی سیاست های پایدار در مورد مراقبت های طولانی مدت در جهت پشتیبانی از سالمندان است. بهبود این چالش، نیازمند برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی مداوم توسط شهرداری و سایر مقام های مسئول و کمک شهروندان عادی است.

این محققان معتقدند؛ اقداماتی مانند افزایش آگاهی و دسترسی سالمندان به برنامه های جلوگیری از بیماری ها و برنامه های آموزشی، توزیع مناسب خدمات سلامتی، افزایش حمایت شاغلین حیطه سلامت از سالمندان، افزایش حمایت و آموزش به خانواده های سالمندان می تواند مفید واقع شود. بنابراین سفارش می کنند که اتخاذ سیاست هایی برای ارتقا سطح کیفیت زندگی سالمندان، در اولویت برنامه های مسئولین و مقامات قرار گیرد.

در انجام این تحقیق؛ فاطمه استیصاری و ملیحه نصیری؛ استادیاران دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، زهرا رحیمی خلیفه کندی؛ دانشجوی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرجان مرادی فتح؛ دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، فرانک کریمی یگانه از شبکه بهداشتی ازنا دانشگاه علوم پزشکی لرستان و داود مصطفایی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه تابستان سالجاری به صورت مقاله علمی با عنوان «ارزیابی زیرساخت های حمل و نقل و فضای شهری تهران بر مبنای شاخصهای شهر دوستدار سالمند» در فصل نامه علمی پژوهشی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، انتشار یافته است.





منبع:

1400/05/09
09:56:54
5.0 / 5
958
تگهای خبر: آموزش , استاد , استاندارد , امنیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی