رییس پژوهشگاه اقیانوس شناسی مطرح كرد

اختصاص یك دهه به نام علوم اقیانوس ها

اختصاص یك دهه به نام علوم اقیانوس ها به گزارش بازار مقاله رئیس پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی ایران را چهل و هفتمین کشور دنیا در دسترسی به سواحل توصیف کرد و اظهار داشت: رتبه ایران در علوم اقیانوسی ۲۴ و ۲۵ است، ولی اطلاعات ما از دریاها کم است؛ ازاین رو تلاش داریم تا دانش جامعه را نسبت به آب های کشور ارتقاء دهیم.


به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا، بهروز ابطحی امروز در وبینار دانش دریاها و اقیانوس ها، ایران را یک کشور دریایی توصیف کرد و اضافه کرد: مساحت کل سواحل ایران ۵۹۰۰ کیلومتر در شمال و جنوب است و بر این اساس ایران در بین ۲۱۰ کشور ساحلی، چهل و هفتمین کشور دنیا از نظر میزان امتداد سواحل است.
وی با اشاره به اینکه ایران در یک چهارم اول کشورهای دنیا از نظر دسترسی به سواحل قرار دارد، اظهار نمود: سواحل ایران از نظر جغرافیایی اهمیت بالایی دارند و این در شرایطی است که اطلاعات ما از دریاها کم است؛ ازاین رو تلاش داریم تا دانش جامعه را نسبت به آب های کشور ارتقاء دهیم.
ابطحی با اشاره به اینکه بخش اعظمی از سطح کره زمین که ۷۲ درصد می شود، توسط آب ها پوشانده شده است، افزود: ۱۰ درصد از جمعیت جهان در مناطق با ارتفاع حدود ۱۰ متری از سطح دریاها زندگی می کنند و ۴۰ درصد از جمعیت کره زمین در ۱۰۰ کیلومتری سواحل سکنی گزیدند و این امر نشان از اهمیت و نقش سواحل در زندگی بشر دارد.
رئیس پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، با تکیه بر این که در آینده با افزایش جمعیت جهان بر جمعیت ساحل نشینان افزوده خواهد شد، خاطرنشان کرد: دریا بر تغذیه، سلامت و بهداشت به علت مصرف بشر از آبزیان و جلوگیری از بیماری ها موثر است، ضمن آنکه اقتصاد جهان وابسته به دریا است، بگونه ای که گردش مالی ناشی از دریا ۳ تا ۶ تریلیون دلار برآورد شده است که رقم بالایی به حساب می آید.
وی ایجاد ۲۶۰ میلیون شغل از دریا را از دیگر اثرات اقتصادی دریا بر زندگی مردم نام برد و تصریح کرد: دریا منبع ثروت قابل استحصال است، به شرطی که آنرا درست شناسایی نماییم و از این جهت است که سازمان ملل از ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ را "دهه جهانی علوم اقیانوس شناسی برای توسعه پایدار" نامگذاری کرده است.
ابطحی هدف از این نامگذاری را برنامه ریزی کشورها برای برداشت صحیح از محیط های دریایی ذکر کرد و اظهار داشت: برای بهره برداری صحیح از محیط دریایی باید آنرا به درستی بشناسیم و این در شرایطی است که ۹۹ درصد از اکوسیستم ‎های مرده دریایی شناسایی نشدند و تعداد افرادی که به اعماق اقیانوس ها رفتند، اندک هستند.
وی با تکیه بر این که بیشتر از یک میلیون گونه اقیانوسی ناشناخته باقی ماندند، اظهار نمود: علاوه بر آن تنها ۵ درصد از بستر اقیانوس ها نقشه برداری دقیق شدند و بخشی زیادی از اقیانوس ها در تاریکی مطلق قرار دارند. ازاین رو دانش بشر از اقیانوس ها اندک است.
رئیس پژوهشگاه اقیانوس شناسی "بیوتکنولوژی دریایی"، "آبزی پروری در دریا"، "توریسم و اکوتوریسم دریایی"، "انرژی های تجدیدپذیر و "استفاده از مواد معدنی در بستر دریا" را ۵ مسیر فناوری و اقتصادی توسعه پایدار دریایی نام برد و خاطرنشان کرد: در ایران در این ۵ مسیر فعالیتهایی صورت گرفته است، به گونه ‎ای که موفقیت ایران در حوزه علوم دریایی از مهندسی سواحل تا فیزیک و شیمی دریا روند رو به رشدی دارد و در رتبه های ۲۴ و ۲۵ جهانی قرار گرفته است.
وی ضمن اشاره به وضعیت خلیج فارس و دریای عمان با تکیه بر این که در خلیج فارس بیشتر از ۹۰۰ گونه ماهی وجود دارد، اضافه کرد: بعضی از ماهیان این حوضه آبریز مانند راشگو، حلوا سفید و سنگسر ارزش اقتصادی دارند. علیرغم این تنوع زیستی به علت وجود آلودگی ها و صید بی رویه، درحال کاهش این ذخایر زیستی هستیم و این مشکلی است که نه تنها در ایران، بلکه در کل جهان وجود دارد.
ابطحی، افزایش قیمت ماهی را به علت کاهش این ذخایر زیستی دانست و افزود: ازاین رو در دنیا پرورش ماهی در محیط دریا مطرح گردیده است تا با پرورش مصنوعی ماهی در محیط های دریایی، از این گونه های آبزی محافظت گردد.
این محقق حوزه اقیانوس شناسی، آلودگی های نفتی، ورود فاضلاب به محیط های دریایی، رسوبگذاری غیر عادی در محیط‎های دریایی، ورود گونه های مهاجم به علت تغییر اقلیم و افزایش فعالیت کشتیرانی، اسیدی شدن محیط دریاها و آلودگی تشعشعات هسته ای را از معضلات و آلودگی های محیط های آبی نام برد و اضافه کرد: بخش دیگر از این آلودگی ها در ارتباط با پلاستیک ها و میکروپلاستیک ها می شود، بگونه ای که حتی در بدن زئوپلانکتون ها بقایای میکرو پلاستیک ها مشاهده شده که باعث مرگ آنها شده بود.




منبع:

1400/03/09
17:25:22
5.0 / 5
1103
تگهای خبر: پژوهش , تكنولوژی , فناوری , فیزیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی