حقایقی درباره سومین سرطان شایع دنیا

حقایقی درباره سومین سرطان شایع دنیا بازار مقاله: ایسنا نوشت: نتایج یك تحقیق نشان داد كه تشكیل جلسات گروه درمانی برای مبتلایان به سرطان پستان می تواند از صدمه های روانی این بیماری بكاهد و كیفیت زندگی بیماران را افزایش دهد.



سرطان پستان سومین سرطان شایع در جهان و شایع ترین سرطان در زنان است. این بیماری حدود یك سوم كل سرطان های زنان را شامل شده و یكی از علل اساسی مرگ در زنان بین سن ۳۵ تا ۴۵ سال است. سرطان پستان امكان دارد بر اثر عوامل متعددی چون سن، جنس، نژاد، بیماری خوش خیم قبلی در سینه، سابقه سرطان قبلی در فرد، سن قاعدگی و منارك زودرس، یلئسگی دیررس و حاملگی در سنین بالا به وجود آید.
ابتلا به سرطان پستان چالش های زیادی را در زندگی زنان به وجود می آورد. فرآیند تشخیص، درمان، پیامدها و اثرات جانبی آن ها و همینطور عود بیماری باعث می گردد كه بیمار دچار واكنش های روانی استرس، اضطراب و افسردگی شود. علاوه بر این؛ هزینه ی سنگین درمان، افزایش فشار روانی، كاهش عملكرد جسمی، عاطفی و اجتماعی بر كیفیت زندگی فرد و خانواده ی او تاثیر دارد.
خودكارآمدی یكی از جنبه هایی است كه در توانمندسازی افراد و كیفیت زندگی آن ها اثر می گذارد. خودكارآمدی باور یك فرد به مهارت ها و توانایی های خودش برای انجام موفقیت آمیز كارهاست. این باور بر میزان تلاش و عملكرد فرد تاثیر می گذارد و عاملی درونی و مهم برای كنترل طولانی مدت بیماری است. اعتقاد داشتن به توانایی ها می تواند مانع از بروز واكنش های روانی مثل استرس و افسردگی گردد.
گروه درمانی از موثرترین اشكال مداخله در درمان سرطان است. در گروه درمانی رابطه بیشتر افراد به اصطلاح «هم درد» و بیان تجربیات شان با یكدیگر سبب تسهیل تخلیه ی هیجانی و افزایش اعتماد به نفس می گردد. به همین دلیل؛ فردین مرادی منش و خدیجه باباخانی پژوهشگران گروه روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول و كرج در یك تحقیق تاثیر گروه درمانی را بر خودكارآمدی و كیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان را بررسی كردند.
در این مطالعه از بین كلیه ی زنان مبتلا به سرطان پستان درجه ی ۲ كه در سال ۹۵ برای درمان به بیمارستان امام خمینی شهر تهران مراجعه نموده بودند، ۳۲ نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. با احتساب افرادی كه به دلایل مختلف از پژوهش خارج شدند، ۱۳ نفر در هر یك از دو گروه قرار گرفتند.
معیارهای ورود به مطالعه: تشخیص سرطان پستان توسط پزشك متخصص، اتمام فرآیند درمان جسمی، داشتن تحصیلات حداقل دیپلم، توانایی شركت در جلسات گروه درمانی و ین بین ۲۰ تا ۴۵ سال بود. برای جمع آوری اطلاعات در مورد وضعیت روانی بیماران قبل و بعد از انجام گروه درمانی از ابزارهای روان شناختی «مصاحبه ی بالینی ساختار یافته» برای تشخیص و غربال گری اختلالات موثر بر فرآیند درمان و آگاهی از وضعیت روانی فرد، «پرسش نامه ی بررسی كیفیت زندگی» و «پرسش نامه ی خودكارآمدی» استفاده شد.
برای افراد گروه آزمایش ۸ جلسه ی ۲ ساعته گروه درمانی روانی-شناختی برگزار گردید. در این جلسات مطالبی همچون شناخت استرس و نحوه ی مدیریت آن، واكنش های بدنی به استرس، شناسایی افكار خودآیند (خودگویی ها)، آموزش نحوه ی جایگزین كردن افكار مثبت، شناسایی منابع سودمند و زیان آور حمایت اجتماعی و گسترش شبكه های حمایتی، شناسایی عوامل برانگیزاننده ی خشم، الگوها و نحوه ی مدیریت آن به افراد آموزش داده شد.
نتایج تحقیق مرادی منش و همكارش نشان داد كه این گروه درمانی بر خودكارآمدی زنان مبتلا به سرطان پستان موثر است و سبب افزایش كیفیت زندگی آنان می گردد. این جلسات افراد را با تجربه های موفقیت آمیز همتایان مواجه می كند و آن ها را قانع می كند كه باور كنند توانایی عمل موفقیت آمیز را دارند.
این پژوهشگران پیشنهاد كردند كه در مراكز درمان سرطان، بخشی به عرضه ی خدمات روان شناختی و بخصوص گروه درمانی روانی-شناختی اختصاص پیدا كند. نتایج این پژوهش در فصل نامه ی علمی-پژوهشی «بیماری های پستان» وابسته به پژوهشكده معتمد (مركز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی) انتشار یافته است.

5656

1397/04/17
13:33:23
2.5 / 5
4858
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تحقیق , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
تشریفات عروسی:
https://markaztalar.com
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی