معاون بنیاد ملی نخبگان:

بنیاد ملی نخبگان تمام حوزه های استعدادی را به رسمیت می شناسد

بنیاد ملی نخبگان تمام حوزه های استعدادی را به رسمیت می شناسد به گزارش بازار مقاله، معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: بنیاد ملی نخبگان عمیقاً باور دارد همه حوزه های استعدادی را باید به رسمیت شناخت.


به گزارش بازار مقاله به نقل از بنیاد ملی نخبگان، رسول محمدقلی؛ معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان ضمن تبریک ایام دهه فجر، با اعلان اینکه جامعه مخاطب بنیاد ملی نخبگان بسیار گسترده است، اظهار داشت: این بنیاد برای تمام جامعه نخبگانی از سطح دانش آموزی تا نخبگی و رسیدن به مرحله اثرگذاری و تبدیل شدن به یکی از مفاخر برنامه های جدی دارد. وی با اعلان اینکه استعدادهای فردی تنها در عرصه های علمی خلاصه نمی گردد، اضافه کرد: خیلی از نخبگان کشور در عرصه هایی مانند کارآفرینی، ادبی، مدیریتی و غیره باید شناسایی و حمایت شوند؛ چونکه این افراد در کنار جامعه علمی، ظرفیت و استعداد لازم و کافی را برای پیشرانی پیشرفت کشور دارند و می توانند در راه پیشرفت کشور اثرگذاری ملموس و شاخص داشته باشند.
محمدقلی افزود: استعداد این افراد باید از کودکی شناسایی شود و بعد از آن با هدایت و حمایت هدفمند به مرحله اثرگذاری برسند.
وی تصریح کرد: عموم جامعه نخبگانی علاوه بر استعداد ذاتی و الهی از تلاش و تمرکز کافی نیز بهره مند هستند و در راه نخبگانی نیز از امدادهای الهی بهره می برند تا بتوانند به یک عنصر اثرگذار در جامعه بومی خود تبدیل شوند.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تنوع سبد حمایتی از جامعه نخبگانی، اشاره کرد: برخلاف آن چه تصور می شود، با اهمیت ترین دغدغه جامعه نخبگان پول و حمایت مالی نیست چونکه این افراد پس از رسیدن به مرحله اثرگذاری در عرصه تخصصی خودبه خود از امکان و رفاه مالی بالایی برخوردار خواهند شد. در حقیقت رسیدن به درآمد مالی مطلوب نتیجه ثانویه حرکت نخبگانی است. بنا بر این مهم ترین دغدغه این افراد برخورداری از بستر لازم و حمایت کافی برای اثرگذاری در جامعه است.
وی اظهار داشت: به همین دلیل است که جامعه نخبگانی بیش از آنکه به حمایت مالی نیاز داشته باشد، به امکاناتی مانند آزمایشگاه، منابع غنی پژوهشی و تحقیقات بدون محدودیت نیاز دارد؛ البته این به مفهوم غفلت بنیاد ملی نخبگان از موضوع معیشت نخبگان نیست و در این زمینه نیز برنامه های جدی طراحی و در حال اجراست.
محمدقلی با اعلان اینکه ایران جایگاه فاخری در تولید علم جهان دارد، اشاره کرد: برمبنای فاکتورهای مختلف میزان تولید علم کشورها سنجیده می شود اما با هر متر و معیاری و با هر شاخصی بطور قطع ایران رتبه اول منطقه و رتبه اول جهان اسلام را دارد و در میان کشورهای جهان نیز از جایگاه بالایی برخوردارست و توانسته در سالهای اخیر از رده ۵۰ و ۶۰ به رتبه ۱۵ برسد که این خود یک دستاورد بزرگ شمرده می شود.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به برنامه جذب نخبگان در دستگاه های اجرائی، اشاره کرد: این برنامه تنها برنامه بدون آزمون برای استخدام نخبگان در دولت بوسیله یک مسیر ویژه است که در آن نخبگان پس از صلاحیت سنجی در دستگاه های اجرائی جذب خواهند شد؛ البته این جذب بصورت ویژه به انجام می رسد تا فرد در دستگاه میزبان در پست و جایگاه حساس اثرگذار به کار گرفته شود و بتواند از تمام توان تخصصی خود برای بهبود چشم گیر فرایندها و چابک سازی و ارتقاء کارکرد و کارآمدی دستگاه مربوطه استفاده نماید، نه این که تنها به عنوان یک کارشناس معمولی در یک رده شغلی دولتی شاغل شود.
وی اشاره کرد: مهم ترین هدف بنیاد ملی نخبگان در این طرح به کارگیری نخبگان در جایگاه های راهبردی و بزرگ است تا این افراد بتوانند تحولی بزرگ در نظام اداری کشور ایجاد کنند. با همین رویکرد سهمیه جذب نخبگان در دستگاه های اجرائی امسال ۵ برابر شده و به ۵۰۰۰ نفر رسیده است. جالب تر این که دستگاه های اجرائی تقاضای افزایش سهمیه دارند چونکه به خوبی اثر وجودی نخبه و نقش وی در حل مسائل کشور را لمس کردند و می دانند حضور یک نخبه در دستگاه آنها تا چه میزان می تواند عملکرد آنها را ارتقا دهد.
محمدقلی افزود: شرکت های خصوصی نیز برای هسته های مرکزی خود و پست های حساس و راهبردی تقاضای سهمیه در این برنامه را دارند برای اینکه این شرکتها به ویژه آن دسته ای که در عرصه های نرم افزاری و یا در رابطه با هوش مصنوعی فعالیت می نمایند، به خوبی می دانند حضور یک نخبه در هسته مرکزی آنها تا چه میزان می تواند اثرگذار باشد. نکته مهم این که این شرکتها برای پرداخت حقوق و مزایا هیچ سقفی برای نخبگان قائل نیستند
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان با اعلان اینکه رتبه های ۱ تا ۱۰۰ کنکور عموماً وارد حوزه های کامپیوتر و نرم افزار می شوند، اظهار داشت: جهت حرکت جامعه نخبگان ایران نیز انعکاسی از حرکت نخبگانی در سرتاسر جهان است و بطور طبیعی بخش قابل توجهی از استعدادهای برتر کشور در رشته های در رابطه با کامپیوتر و هوش مصنوعی ادامه تحصیل می دهند. جالب این که تعدادی از این افراد حتی در سن نوجوانی درآمد چند صد میلیونی دارند و بازار کار آنها فراتر از بازار کار کشور است و درآمد آنها به درآمدهای ریالی محدود نیست.
محمدقلی با اشاره به راه اندازی رصدخانه نخبگان در بنیاد ملی نخبگان بیان داشت: این مرکز چند رسالت اصلی دارد که با اهمیت ترین آنها رصد نخبگان ایرانی چه ساکن در داخل کشور و چه شاغل در خارج کشور است تا بتواند در هر لحظه بازتابی از فعالیت ها و شرایط نخبگان ایرانی را احصا و در صورت لزوم زمینه را برای حضور این افراد در فرایندهای حل مسئله های کشور فراهم آورد. از جانب دیگر، این مرکز رویکرد آینده پژوهی دارد و تلاش دارد شرایط را برای فعالیت نخبگان روی مسایل آینده کشور فراهم آورد.
وی اظهار داشت: در حقیقت این مرکز برنامه ریزی جدی دارد تا استعدادهای برتر شناسایی شده در امروز، بتوانند برمبنای متغیرهای جهان آینده و مبتنی بر مسائل آینده به اثرگذاری ملموس و شاخص برسند؛ به ویژه این که روز به روز مسائل فناورانه و نوآورانه بیش از گذشته وارد زندگی بشر می شود و بطور قطع در آینده تعداد زیادی از مشاغل امروز اساساً وجود نخواهند داشت.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان رصد سیر تحولات فناورانه در دنیا و منطقه را یکی دیگر از وظایف و رسالت های مرکز رصدخانه نخبگان دانست و اضافه کرد: بطور قطع کشورهای هسایه و دیگر کشورها نیز روی مسائل نخبگانی متمرکز هستند اما مزیت اصلی ایران برخورداری از جمعیت جوان و متراکم است در حقیقت ایران به لحاظ نیروی انسانی جوان و مستعد بسیار غنی است نکته دیگر این که این کشورها به سبب درآمدهای نفتی بالا و جمعیت کم به نسبت، پرداختی بیشتری دارند؛ بدین سبب ایران باتوجه به درآمدهای سرزمینی و جمعیت ۸۵ میلیونی نمی تواند در این زمینه با آنها رقابت کند اما می تواند به آسانی بستر لازم را برای برنامه های جدی و کلان علمی و پژوهشی فراهم نموده تا نخبگان با رسیدن به اثرگذاری در آنها بتوانند کیفیت زندگی خود و جامعه بومی را ارتقا دهند.
محمدقلی با اشاره به این که بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری هر دو عضو یک خانواده هستند، از حمایت های جدی این معاونت از جامعه نخبگانی آگاهی داد و اشاره کرد: نخبگان شناسایی شده توسط بنیاد ملی نخبگان می توانند در حوزه های تخصصی خود از حمایت های معاونت بهره مند شوند؛ به ویژه این که در این نهاد زیرساخت های لازم مانند مرکز فناوری های راهبردی یا مرکز اقتصاد دانش بنیان که نقش پیش برندگی دارند، فعال می باشند و می توانند به برنامه های نخبگانی ضریب بالایی دهند تا افراد در بازه زمانی کمتر و با حمایت بیشتر به اثرگذاری مطلوب برسند.
وی با اشاره به برنامه ملی شهاب، اظهار داشت: شناسایی استعدادهای دانش آموزی از سنین پایین به عنوان یک کلان پروژه در بنیاد ملی نخبگان و وزارت آموزش وپرورش مطرح بوده و هست و این دو تلاش دارند در قالب برنامه ملی شهاب این هدف مهم را محقق کنند. در این برنامه استعدادهای دانش ‎آموزان در هشت زمینه استعدادی در سالهای چهارم، پنجم و ششم ابتدایی بصورت نامحسوس رصد می شود و در طول این مدت سه معلم در سه پایه استعدادهای فرد را رصد می کنند. در نهایت ۱۰ درصد برتر هر حوزه استعدادی به عنوان مستعد برتر شناسایی می شوند. این یعنی هم اکنون از ۷ میلیون دانش آموز محصل در متوسطه اول و دوم، ۷۰۰ هزار نفر به عنوان استعداد دانش آموزی در سراسر کشور شناسایی شده اند.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: بنیاد ملی نخبگان با همکاری وزارت آموزش وپرورش از مدارسی که تراکم استعدادهای شهابی در آنها بالاست، حمایت جدی انجام خواهدنمود تا این افراد در عرصه استعدادی خود هدایت و پشتیبانی شوند به ویژه این که استعدادهای دانش آموزی در عرصه های علمی خلاصه نمی شود و تعداد زیادی از دانش آموزان کشور در حوزه هایی مانند هنر، فرهنگ، مدیریت و امثال آن صاحب استعداد برتر هستند. پشتیبانی از این مدارس هم به لحاظ تقویت نیروی انسانی و هم به لحاظ زیرساخت های فیزیکی صورت خواهد پذیرفت؛ علاوه بر آن از ظرفیتهای پژوهش سراها دانش آموزی نیز می توان و بطور قطع باید بهره برد.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان افزود: متاسفانه نظام آموزشی کشور در بعضی از حوزه های استعدادی، استعداد دانش آموزان را خاموش می کند و توجه کمی به حوزه های غیرعلمی دارد، در صورتیکه بنیاد ملی نخبگان عمیقاً باور دارد همه حوزه های استعدادی را باید به رسمیت شناخت.
وی اشاره کرد: طبق آمارهای بین المللی و برآوردهای خود پژوهشگران خارجی میانگین هوش ایرانیها از میانگین جهانی بالاتر است که این خود یک ظرفیت شمرده می شود و یکی از دلیلهای اصلی موفقیت ایرانیها در المپیادهای علمی همین موضوع است. از جانب دیگر، کانون دانش پژوهان جوان ذیل آموزش وپرورش برای ایجاد رقابت علمی شرایط نسبتاً عادلانه را به وجود می آورد و بنا بر این استعدادهای دانش آموزی در اقصی نقاط کشور می توانند دسترسی مناسبی به منابع آموزشی داشته باشند که این خود نوعی عدالت آموزشی است که سبب انتخاب بهترین ها می شود. در حقیقت تیم ملی المپیاد حاصل رقابت چندصد هزار دانش آموز است، بنا بر این از کیفیت بسیار بالایی برخوردارست و می تواند بهترین نتایج را کسب کند و در مسابقات بین المللی بدرخشد. از جانب دیگر، سازوکار المپیاد در کشور با شرایط رقابت ها انطباق بسیار بالایی دارد.
معاون مستعدان و آینده سازان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تغییر شیوه کنکور سراسری، تصریح کرد: اعمال امتیاز برای معدل پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم در کنکور سراسری بخش زیادی از کارهای فوق برنامه و پژوهشی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار خواهد داد و بطور قطع به کارهای دانش آموزان المپیادی ضربه می زند. بنا بر این بنیاد ملی نخبگان با همکاری سمپاد و باشگاه دانش پژوهان جوان بدنبال یافتن راهی برای جلوگیری از این آفت است.
محمدقلی اشاره کرد: تا چند سال قبل مسابقات علمی تنها در رشته هایی خلاصه می شد که رقابت های بین المللی دارند. با اصلاح رویکردها در سالهای اخیر، رقابت های علمی در تمام زمینه های مورد نیاز کشور برگزار می گردد و بنیاد ملی نخبگان تمام آنها را به رسمیت می شناسد و از مدال آوران آنها حمایت جدی خواهدنمود.

1402/11/23
09:50:25
5.0 / 5
228
تگهای خبر: آزمون , آموزش , المپیاد , پژوهش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی