توضیح محققان درباره انفجار در دریای خزر:

امكان وقوع آتشفشان در دریای خزر در وضعیت فعلی وجود ندارد

امكان وقوع آتشفشان در دریای خزر در وضعیت فعلی وجود ندارد بازار مقاله: به اعتقاد پژوهشگران پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، به لحاظ زمین شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در وضعیت فعلی وجود ندارد و وقوع انفجار در ساعات پایانی روز یکشنبه در این حوضه آبریز به گل فشان های(Mudvolcano) مختلفی مرتبط می باشد که در بستر دریای خزر وجود دارند.


به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا، روز گذشته خبرگزاری ها خبری در حوزه وقوع انفجار در میدان گازی "امید" دومین میدان بزرگ گاز طبیعی در جمهوری آذربایجان منتشر نمودند و این در حالیست که شرکت نفت و گاز دولتی این کشور وقوع هر گونه حادثه از این دست را تکذیب کرد؛ ولی در پی آن، گزارش، فیلم ها و عکسهایی در شبکه های اجتماعی و برخی سایت های خبری منتشر گردید که در آن دود بلندی بر فراز آب های ساحلی جمهوری آذربایجان و قابل مشاهده از سواحل این کشور به تصویر کشیده شده بود.
شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان روز دوشنبه با انتشار اطلاعیه ای اعلام نمود که هیچ یک از میادین نفتی و گازی این کشور دستخوش حادثه نشده و همه چیز طبق روال پیش می رود.
از طرف دیگر برخی منابع این احتمال را مطرح نمودند که انفجار ممکنست به سبب پدیده گل فشان در تعدادی چاه آزمایشی که پیش تر در زمان شوروی سابق برای اکتشاف نفت و گاز در این بخش از دریای خزر حفر شده بود، روی داده باشد.
این در حالیست که پژوهشگران پژوهشگاه اقیانوس شناسی تاکید دارند که به لحاظ زمین شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در وضعیت فعلی وجود ندارد و این انفجار می تواند به گل فشان ها ارتباط داشته باشد.
دکتر هادی گریوانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به رخداد انفجار گِل فشان (Mudvolcano) در دریای خزر، اظهار داشت: این رخداد در آب های دریای خزر در نزدیکی سواحل جمهوری آذربایجان رخ داد که ابتدا این واقعه به انفجار یک میدان گازی و سپس به انفجار یک شناور حامل نفت و گاز و در نهایت به وقوع آتشفشان در این دریا نسبت داده شد.
وی افزود: هر چند که فرورانش در بخش میانی می تواند در زمان بسیار طولانی در آینده این شرایط را بوجود آورد، ولی اصولا به لحاظ زمین شناسی، امکان وقوع آتشفشان در دریای خزر در وضعیت فعلی وجود ندارد و وقوع این انفجار به گل فشان های(Mudvolcano) مختلفی مرتبط می باشد که در بستر دریای خزر وجود دارند.
گریوانی، نمونه این گل فشان ها را در سواحل جنوبی دریای خزر در منطقه "گمیشان" استان گلستان دانست و افزود: فعالیت گل فشان ها بصورت تناوبی بوده و هر از چند گاهی منجر به خروج گِل به همراه گازهای احتمالی موجود در بین رسوبات می شود.
بگفته این محقق این گازها عموما از متان تشکیل شده اند و شدت خروج این سیالات به میزان گاز موجود در رسوبات و نیز شدت فشارهای زمین ساختی بستگی دارد.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی تصریح کرد: در رسوبات بستر دریای خزر این نوع گازها فراوان بوده و علاوه بر این با پدیده دیگری به نام گازهای هیدراته هم راه است. گازهای هیدارته از مخلوط آب و گازهایی مانند متان در فشار بالا و دمای پایین بستر دریا تشکیل شده و به شکل یخ ظهور می یابند.
گریوانی با تاکید بر این که آنچه که در دریای خزر منجر به انفجاری آتشین مانند این حادثه می شود، وجود این نوع گازها در بستر دریا است، اشاره کرد: در گل فشان های بزرگ گازهای هیدروکربنی موجود در رسوبات تجمع یافته و یا گازهای هیدراته ذوب شده و حجم بسیار زیادی از متان را در بین رسوبات آزاد می کنند؛ سپس در اثر فشار گازهای تجمع یافته و نیز فشارهای زمین شناختی، این گازها با انفجار از دهانه گل فشان خارج شده و ضمن ترکیب با اکسیژن جو زمین آتش می گیرند.




منبع:

1400/04/15
13:45:21
5.0 / 5
1022
تگهای خبر: پژوهش , شركت , علم , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی