برای نخستین بار در تاریخ علم ایران حق اشتراک پایگاه های علمی بودجه گرفت

برای نخستین بار در تاریخ علم ایران حق اشتراک پایگاه های علمی بودجه گرفت به گزارش بازار مقاله، رییس شورای تامین منابع علمی کشور با بیان خبر اختصاص ردیف بودجه مستقل برای حق اشتراک پایگاه های علمی اظهار داشت: برای نخستین بار در طول تاریخ علم ایران بودجه مجزا برای این کار درنظر گرفته شده است.



به گزارش بازار مقاله به نقل از مهر، محققان برای اطلاع از آخرین دستاوردهای علمی در دیگر مراکز علمی دنیا نیازمند دسترسی به پایگاه های علمی بین المللی هستند و دانشگاه ها باید بوسیله خرید اشتراک امکان دسترسی به این پایگاه ها را فراهم آورند.
سال ها بود که دسترسی دانشگاهیان به سبب بدهی انباشته به پایگاه های علمی بین المللی، قطع شده بود و محققان برای دسترسی به مقالات روز دنیا از روش های غیر رسمی استفاده می کردند.
مردادماه سال جاری بود که بخش عمده ای از بدهی های انباشته دانشگاه ها به پایگاه های علمی بین المللی با پیگیری پژوهشگاه ایرانداک و وزارت علوم پرداخت گردید و بعد از پنج سال دسترسی دانشگاه ها و موسسات زیرمجموعه وزارت علوم به برخی پایگاه های علمی بین المللی همچون «اسکوپوس» و «ساینس دایرکت» ممکن شد.
حق اشتراک خریداری شده برای دسترسی به پایگاه های علمی «یک ساله» است و برای ممانعت از ایجاد بدهی انباشته و حفظ دسترسی به این پایگاه ها نیاز است که دانشگاه ها هر سال نسبت به پرداخت حق اشتراک اقدام نمایند ولی باتوجه به افزایش قیمت ارز و مشکلات مالی دانشگاه ها در سالیان اخیر؛ برخی مسئولان بر ضرورت ایجاد ردیف بودجه متمرکز برای تامین هزینه های دسترسی به پایگاه های علمی بین المللی تأکید داشتند.
بررسی بودجه سال ۱۴۰۴ نشان دهنده اینست که برای سال آینده یک ردیف بودجه برای تامین هزینه حق اشتراک پایگاه های بین المللی درنظر گرفته شده است.
دکتر محمد حسن زاده؛ رییس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) و رییس شورای تامین منابع علمی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد اختصاص ردیف بودجه مستقل برای تامین حق اشتراک پایگاه های علمی اظهار داشت: بله برای نخستین بار در طول تاریخ علم ایران در بودجه سال آینده این مساله مطرح گردیده است.
وی اضافه کرد: تابحال با این مساله موافقت شده و سال آینده بودجه ای مجزا برای حق اشتراک دانشگاه ها به پایگاه های علمی بین المللی درنظر گرفته شده است.
همچنین دکتر حسین نصیری؛ مدیر گروه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری مرکز پژوهش های مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره ی این مساله اظهار داشت: اختصاص ردیف بودجه مستقل برای حق اشتراک پایگاه های بین المللی به صراحت در بودجه درج نشده است ولی چند ردیف بودجه تحت عنوان برنامه های حمایتی در بودجه سال آینده درج شده که به وزارت علوم اجازه می دهد این مبالغ را در بخشهایی که می خواهند هزینه کنند.
وی اظهار داشت: این موارد تحت عنوان «برنامه های حمایتی» در جداول بودجه سال ۱۴۰۴ درج شده است و احیانا ذیل همین مساله این مبالغ درنظر گرفته شده است. وزارت علوم نیز تایید کرده است که این مساله در بودجه ذکر شده است.
به گزارش بازار مقاله به نقل از مهر، در سالیان اخیر؛ رتبه ایران در انتشار مقالات بین المللی سیر نزولی داشته است و برخی کارشناسان دسترسی نداشتن محققان به منابع علمی روز دنیا را به عنوان یکی از دلیلهای افت انتشارات علمی کشور مطرح کرده اند. امید است در سال های آتی با حفظ دسترسی دانشگاهیان به منابع علمی، روند انتشارات علمی کشور نیز بهبود یابد.


منبع:

1403/12/23
11:49:14
5.0 / 5
204
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تحقیق , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان بازارمقاله در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی
بازار مقاله، مرجعی برای محققان و دانشجویان، با عرضه مقالات و کتب علمی باکیفیت و قیمت مناسب.