دهقانی فیروزآبادی در نشست با دبیر شورای انقلاب فرهنگی:

توسعه اقتصاد دانش بنیان اولویت معاونت علمی است

توسعه اقتصاد دانش بنیان اولویت معاونت علمی است بازار مقاله: به گزارش بازار مقاله، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری اظهار داشت: باتوجه به ظرفیت قانون مترقی و پویای «جهش تولید دانش بنیان»، زیست بوم فناوری و نوآوری توانمند و قریب به 10هزار شرکت دانش بنیان و خلاق، اولویت خودرا توسعه اقتصاد دانش بنیان قرار داده ایم.


به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا، در نشست هم اندیشی معاونان دبیران ستادها و مدیران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با دبیر و تعدادی از مدیران شورایعالی انقلاب فرهنگی، موضوعات و مباحث توسعه علم، فناوری، برنامه های معاونت علمی برای توسعه اقتصاد دانش بنیان و سازوکارهای هماهنگی و هم افزایی بین دو دستگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری در این جلسه، با بیان اینکه معاونت علمی دو منشأ و هدف اصلی را در خصوص توسعه فناوری های راهبردی و توسعه اقتصاد دانش بنیان در دستور کار قرار داده است، اظهار نمود: مبتنی بر تأکیدات و نظرات رهبر فرزانه انقلاب در خصوص ایفای نقش معاونت علمی در خصوص راهبری، تسهیل گری و هماهنگ کنندگی عرصه علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان از یک سو و ترجمه سیاست ها و راهبردها در این حوزه توسط شورای انقلاب فرهنگی، نشان داده است که قرابت های بین این دو بخش زیاد است.
دهقانی فیروزآبادی ضمن اشاره به نقش آفرینی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در راه توسعه اقتصاد دانش بنیان، افزود: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان حالا در چهارمین نسل مدیریتی خود قرار دارد و در طول فعالیت خود، به مدد الهی و نظارت عالیه رهبری، در راه درستی حرکت کرده است. این معاونت در راه امروز خود توسعه اقتصاد دانش بنیان را در دستور کار دارد و با عنایت به ظرفیت قانون مترقی و پویای «جهش تولید دانش بنیان»، زیست بوم فناوری و نوآوری توانمند و قریب به ۱۰هزار شرکت دانش بنیان و خلاق، اولویت خودرا توسعه اقتصاد این حوزه قرار داده است.
وی با بیان اینکه توسعه اقتصاد دانش بنیان از تاکیدات مقام معظم رهبری و لازمه رونق اقتصاد کشور است، افزود: حلقه های اندیشه تا بازار از اندیشه و ایده، علم، فناوری، نوآوری و تولید به یکدیگر متصل نخواهند شد و به تکامل نخواهند رسید، مگر اینکه اقتصاد، مورد توجه قرار بگیرد. بدین سبب تمرکز این دوره از معاونت علمی، مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان است و ضمن آن که حرکت در مسیرهای قبلی با قوت ادامه پیدا می کند، اهدافی چون دسترسی سالیانه حداقل یک درصد از تولید ناخالص داخلی، کاهش سالیانه بیکاری یک درصد از متخصصین هر سال از محل اقتصاد دانش بنیان و دسترسی به ۱۰ ابرشرکت بزرگ که پیش برنده اقتصاد دانش بنیان باشند دنبال خواهد شد تا مردم طعم اقتصاد دانش بنیان را در زندگی خود حس کنند.
وی ضمن اشاره به نقش پررنگ شرکت های دانش بنیان در رفع راهبردی ترین نیازهای کشور، اظهار نمود: اگر صرفه جویی دارویی به کمک شرکت های دانش بنیان نبود، امروز کشور باید هزینه های سنگین را برای واردات دارو صرف می کرد.
بگفته دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، اهداف خودرا در ۵ حوزه تقسیم کرده است که عمدتاً در حوزه جریان سازی و اجرا تعریف می شود. معاونت علمی در مقام سیاستگذاری مدیریت و اجرا در ستادها و دستگاههای اجرائی نقش راهبری و هدایت این جریان را بر عهده دارد. ۵ ماموریت این معاونت، شامل پشتیبانی از حوزه اندیشه ورزی است. حوزه دوم الگوسازی در راه علم و در ادامه فناوری است، ساحت بعدی کارآفرینی و تولید و پنجمین عرصه نقش آفرینی در پشتیبانی از توسعه اقتصاد دانش بنیان است.
وی با بیان اینکه مبتنی بر ۵ ماموریت مورد اشاره، افراد، شرکت های نوپا، شرکت های توانمند، صنایع و دستگاههای دولتی جزو مخاطبان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به شمار می روند، افزود: برای اولین بار در ادوار فعالیت معاونت علمی، برای هرکدام از این بخش ها برنامه و بودجه مشخص تصویب شده است. عطف به هریک از این حوزه ها معاونت مشخصی برای پشتیبانی از آن حوزه تعریف شده است. معاونت سیاست گذاری وظیفه پشتیبانی از جریان اندیشه ورزی را بر عهده دارد، بنیاد علم وظیفه پشتیبانی از جریان توسعه علم را انجام می دهد، مرکز توسعه فناوری های راهبردی رسالت توسعه و ایجاد فناوری ها را به شکل خاص و متمرکز بر عهده دارد. همین طور ستادهای توسعه اقتصاد دانش بنیان، عهده دار توسعه اقتصاد دانش بنیان در عرصه های خاص و بصورت بخشی، مبتنی بر اولویت های راهبردی کشور هستند.
نقش معاونت علمی در توسعه و شبکه سازی علم و فناوری کشور
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در این جلسه اظهار نمود: اگر معاونت علمی، بتواند نقش حلقه واسط را در بین حلقه های سلسله علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان اضافه کند، این عرصه در کشور تجلی خواهد یافت و کار این معاونت به یک نوع حکمت تبدیل می شود.
وی ادامه داد: معاونت علمی، علاوه بر نقش تصدی گری، می بایست در حوزه سیاستگذاری و تنظیم گری نیز نقشی پررنگ ایفا کند، تدوین راهبردها و اسناد حوزه فناوری های راهبردی و اقتصاد دانش بنیان، کاری است که خود معاونت علمی به خوبی می تواند انجام دهد. نقش خودرا در سه حوزه سیاست گذاری تنظیم گری و تصدی گری فعال کند و در دو رکن سیاست گذاری و تنظیم گری به کمک شورا بیاید.
خسروپناه با تکیه بر ایجاد کرسی های علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان، اظهار نمود: بنیاد علم ایران برگزارکننده این کرسی ها باشد تا بستری فراهم بیاید که موضوعات حکمت و دانش مورد مباحثه و گسترش قرار بگیرد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، با تکیه بر توجه به علوم انسانی اظهار داشت: هر کار فناورانه ای مبتنی بر علوم انسانی است و حکمرانی علم و فناوری در عرصه علوم انسانی است. اگر بخواهیم در کشور توسعه پیدا نماییم باید فناوری های نرم و اجتماعی را توسعه دهیم.
وی ضمن اشاره به ضرورت ایجاد «اتاق وضعیت علم و فناوری کشور» اظهار داشت: تعداد قابل توجهی اتاق و مرکز رصد وظیفه کار رصد حوزه علوم اجتماعی را انجام می دهند، اما در عرصه رصد علم و فناوری در کشور ضعف داریم.
خسروپناه خاطرنشان کرد: یک مدل حکمرانی علم و فناوری را از ساحت سیاست گذاری و تنظیم گری و تصدی گری در کشور راه اندازی نماییم که الگویی برای سایر کشورها باشد.
فناوری عاملی است که سبک زندگی را تغییر می دهد
شقایق حق جوی جوانمرد، رییس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نیز در این جلسه ضمن اشاره به جریان علم و فناوری در ایران و کلان روندهای جهانی در این عرصه، اظهار نمود: فناوری آن عاملی است که سبک زندگی را تغییر خواهد داد و به تبع آن اقتصاد را نیز گرفتار تغییر مسیر خواهد نمود.
وی ضمن اشاره به اقدام مرکز توسعه فناوری های راهبردی در رویکرد های توسعه فناوری مبتنی بر تقویت حوزه های مختلف فناوری و نقش آفرینی فعال در این حوزه اظهار داشت: در مرکز توسعه فناوری های راهبردی رویکرد تقویت گرا و نفوذگرا که مورد توجه سیاست کشورهای خواهان توسعه در این حوزه بوده، در اولویت قرار گرفته است.
حق جوی جوانمرد افزود: حوزه های اولویت دار و جریان ساز فناوری های راهبردی، طی مطالعات و بررسی های صورت گرفته احصاء شدند و بدنبال دستیابی به فناوری های کلیدی هستیم که مزیت های فناورانه را افزایش داده و خلق قابلیت های کلیدی را رقم بزند؛ موضوعی که مورد تاکید نقشه جامع علمی کشور نیز هست.
رییس مرکز توسعه فناوری های راهبردی، افزود: توسعه و نفوذ فناوری راهبردی منجر به ارتقاء و خلق صنعت و ارزش اقتصادی، انتخاب امروز ایران است و برنامه های رسوخ فناوری و افزایش ظرفیت جذب و اشاعه فناوری ها یکی از راهبردهای علمی و فناوری در دوره جدید است.
حق جوی با بیان اینکه مرکز توسعه فناوری یک نهاد میانجی نوآوری است که علاوه بر کمک به خلق نوآوری یک هم افزایی و هماهنگی بین نهادهای فناوری و نوآوری ایجاد می کند، افزود: در رویکرد خود علاوه بر رصد و پایش نیازهای فناورانه، مساله یابی فعال و شبکه سازی برای حل این چالش ها را وظیفه این مرکز می دانیم.
وی ضمن اشاره به اینکه ستادها قرارگاه های توسعه فناوری هستند که هوشمندانه و منعطف شکل می گیرند تا توسعه فناوری ها را در عرصه های خاص توسعه دهند، افزود: با مطالعه مراکز بزرگ به کلان روندهای فناوری رسیده ایم و در نهایت، ۸ حوزه به عنوان ستادهای توسعه فناوری های راهبردی انتخاب شدند که مبتنی بر کلان روندها و مطالعات در عرصه فناوری فعالیت می نمایند.
حق جوی اضافه کرد: در مرکز توسعه فناوری های راهبردی تمرکز روی حوزه های خاص، تعالی برای دستیابی به بالاترین کیفیت، رهبری برای هماهنگ سازی و هدایت جریان های فناوری و نوآوری کشور مورد توجه قرار گرفته است.
توسعه زیرساخت های مکمل با سیاست تقاضامحور
در ادامه این نشست، جواد مشایخ معاون توسعه اقتصاد دانش بنیان ضمن اشاره به اینکه زیرساخت ها، راهبردها و حمایت ها مبتنی بر توسعه اقتصاد دانش بنیان در جریان هستند، افزود: مبتنی بر رویکرد و سیاست نفوذ علم و فناوری و رهیافت مبتنی بر تقاضا، زیرساخت های متناسب مانند لابراتوار های ملی مراکز هم آفرینی و.. تعدادی از زیرساخت هایی هستند که به عنوان زیرساخت های مکمل و متناسب با سیاست تقاضا محور توسعه می یابند.
وی ادامه داد: ۱۲ عنوان موضوعی برای توسعه ستادهای بخشی احصاء شده است که تا کنون ۱۰ ستاد شکل گرفته اند. تعدادی از این ستادها اساسا همان ستادهای قبلی بودند که متناسب با ماموریت جدید جانمایی و تعریف شدند و ستادهای جدید درحال استقرار هستند.
مشایخ درباره ی برنامه های ملی در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، اظهار داشت: تعدادی از موضوعات به علت اینکه مسایل شناخته شده و مورد اجماع هستند در قالب برنامه ملی تعریف شده اند که یک هدف خاص را دنبال می کنند که توسعه میکروالکترونیک، شیلات و گلخانه های تجاری تعدادی از این موارد به حساب می آید. پیشگیری از خروج ارز، ارزآوری و استفاده از حداکثر ظرفیت کشور تعدادی از اهداف این ستادها به شمار می روند. در همین راستا، ۳۷ توافق نامه، ۱۷۶ پروژه که ۱۶ توافق نامه امضا شدهاست، بازارهایی مجموعا به ارزش ۵ میلیارد دلار را هدف گذاری کرده است. این توافق نامه ها با دستگاههای اجرائی، وزارتخانه ها، شرکتها و هلدینگ های بزرگ صنعتی در جریان هستند.
در برنامه هفتم توسعه، حوزه علم و فناوری به مواردی تا سطح آموزش عالی تقلیل یافته
مهدی الیاسی، معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نیز اظهار نمود: رابطه بین معاونت و شورایعالی انقلاب فرهنگی همیشه تعاملی کارآمد و اجرائی بوده است و این هماهنگی همچنان رو به جلو است. شورایعالی یک چارچوب شفاف را ترسیم کرده است و نسبت معاونت علمی را نسبت به کشور و سایر دستگاه ها مشخص کرده است.
الیاسی به نقش معاونت علمی، در اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان اشاره نمود و اضافه کرد: با گذشت ۶ ماه از تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در کم تر از ۶ ماه، آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرائی دستگاه ها و وزارتخانه ها نهایی شده و الان قانون در حال اجرا می باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه در برنامه هفتم توسعه، حوزه علم و فناوری به مواردی تا سطح آموزش عالی کاهش پیدا کرده است. بی توجهی کامل به توسعه فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان، تخریب و بی اثرسازی اقدامات انجام شده در اقتصاد دانش بنیان و عدم تعیین ماموریت های بخشی توسعه اقتصاد دانش بنیان از مشکلات این حوزه است که می تواند به کمک شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان نهاد بالادستی و سیاست گذار اصلاح گردد.
تحول در ارزیابی شرکت های دانش بنیان
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، ضمن اشاره به تحول در ارزیابی این شرکت ها، اظهار داشت: در گذشته فضایی برای پشتیبانی از شرکت های فناوری محور تعریف شده بود، حالا زمان آن فرارسیده است که این شرکتها متناسب با ظرفیت و اندازه و نیاز خود حمایت شوند و بتوانند اثرگذاری لازم را در فضای کشور داشته باشند.
وی ادامه داد: شرکت های نوپا، فناور و نوآور، در نظام ارزیابی جدید متناسب با نیازشان حمایت دریافت می کنند. شرکت های بزرگی که می توانند لکوموتیو حرکت شرکت های دانش بنیان باشند، به عنوان پیشران های اقتصاد دانش بنیان تعریف شده و مورد حمایت قرار می گیرند.



1402/04/04
09:05:31
5.0 / 5
389
تگهای خبر: آموزش , دانش بنیان , دستگاه , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان بازارمقاله در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
بازار مقاله MarketDoc
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی
بازار مقاله، مرجعی برای محققان و دانشجویان، با عرضه مقالات و کتب علمی باکیفیت و قیمت مناسب.