جشنواره های علمی شبهه ناک همچنان ادامه دارد

جشنواره های علمی شبهه ناک همچنان ادامه دارد بازار مقاله: طی ماه های گذشته گزارش هایی درباره برگزاری جشنواره های علمی فاقد مجوز انتشار یافته و مسئولان وزارت علوم از برخورد با برگزار کنندگان این جشنواره ها خبر دادند، با این وجود بنظر می رسد همچنان برگزاری این نوع رویدادها ادامه دارد و گاه با اسامی جدید برگزارکنندگان همچنان فعالیت خودرا ادامه می دهند.



به گزارش بازار مقاله به نقل از ایسنا، آذرماه سال قبل دکتر محسن شریفی؛ مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم اعلام نمود که جشنواره هایی با موضوعات «تألیفات علمی برتر»، «پایان نامه های برتر» و عناوینی مانند آن، فاقد مجوز از مراجع مورد تأیید وزارت علوم هستند و بر همین مبنا از برخورد قاطع و جدی با متخلفین آگاهی داد.

در همان زمان در گزارشی با عنوان «گزارش ایسنا از جشنواره هایی بی اعتبار با اسامی عاریه ای!/ این جایزه ها را چه کسانی می دهند؟» به معرفی جشنواره های شُبهه ناک «پایان نامه های برتر جایزه ویژه دکتر حسابی» و «جشنواره تالیفات برتر علمی جایزه ویژه خیام» پرداختیم که سالانه و گاه دوبار در سال برگزار می گردند و با ساختاری غیر شفاف برای دریافت «کتاب، رساله، رساله، تحقیق و پژوهش، مقاله و طرح های پژوهشی» فراخوان می دهند.

اندکی پس از انتشار این گزارش و اطلاعیه دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، وب سایت جشنواره رساله های برتر جایزه ویژه دکتر حسابی از دسترس خارج شد و فعالیت این جشنواره به انتها رسید؛ اما گویا جشنواره «تالیفات برتر علمی جایزه ویژه خیام» هنوز درحال برگزاری است.

یک جشنواره شبهه ناک دیگر!

در بررسی های بیشتر، جشنواره «تالیفات برتر علوم انسانی جایزه ویژه علامه جعفری» نیز به فهرست این جشنواره های شبهه ناک اضافه شده است. این جشنواره نیز همانند جشنواره تالیفات برتر خیام، در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه نشده و در فهرست همایش های معتبر این پایگاه قرار ندارد. جالب توجه این است که هر دوی این جشنواره ها از نظر آئین نامه، آدرس دبیرخانه، وب سایت و برگزارکنندگان، بطور کامل مشابه یکدیگر هستند.

با جستجو در سایت و نگاهی به حامیان جشنواره تالیفات برتر علوم انسانی جایزه ویژه علامه جعفری نیز همانند جشنواره خیام به اسامی چند شرکت و پایگاه مشترک می رسیم و بررسی افراد در رابطه با این شرکتها ما را به نام هایی تکراری می رساند که همگی از برگزار کنندگان جشنواره های تالیفات برتر علامه جعفری و خیام هستند! جستجوی ما در مورد رزومه علمی و وابستگی دانشگاهی برگزارکنندگان این همایش بی نتیجه بود و نتوانستیم اطلاعاتی از آنها به دست آوریم.





در پوستر جشنواره تالیفات برتر علوم انسانی جایزه ویژه علامه جعفری، نشانی دبیرخانه آدرسی در قم ذکر شده، در حالیکه سایت جشنواره، آدرس دبیرخانه را تهران عنوان کرده است که این بی توجهی به اطلاعات مندرج در پوستر و سایت یک جشنواره خود جای پرسش دارد.





به نظر می رسد افرادی با تاسیس برخی موسسات و گرفتن مجوز از وزارت ارشاد مبادرت به برگزاری همایش های علمی، چاپ کتاب، انتشار نشریات علمی و... می کنند. ولی سوال این جاست که مگر بدون مجوز از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) می توان چنین فعالیتهای علمی انجام داد؟ در صورتیکه یک همایش و یا یک نشریه مجوز از این بخش نداشته باشد، پژوهشگرانی که با صرف هزینه، مبادرت به ارسال مقالات خود به این نشریات یا همایش ها می کنند، نمی توانند از امتیاز آنها برای ارتقا و... استفاده کنند.

اما با وجود اطلاع رسانی هایی که پیش تر صورت گرفت و اعلام وزارت علوم در خصوص نظارت و برخورد با جشنواره های بدون مجوز، انتظار می رود حداقل از طرف این وزارتخانه بعنوان یک منبع رسمی و مهم دقت بیشتری در اطلاع رسانی صورت گیرد و اینطور نباشد که همین نهاد نظارتی بوسیله سایت خود محلی برای اطلاع رسانی درباره جشنواره های بدون مجوز شده و به دیگران تصور مشروعیت این رویدادها را بدهد اما در ایام اخیر شاهد بودیم که وب سایت وزارت علوم نیز به نقل از دانشگاه شهید چمران اهواز خبر انتخاب یک رساله را در جشنواره تالیفات برتر علمی منتشر نموده است!





نکته دیگر آنکه در سایت این جشنواره اعلام شده که «پیرو پیگیری های مجدانه دبیرخانه جشنواره، آثار پذیرش شده در مرحله داوری اولیه جشنواره علامه جعفری در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نمایه خواهد شد». حال این که پایگاه SID یا مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی که از معتبرترین پایگاه های علمی است، مقالات چنین جشنواره هایی را نمایه خواهدنمود یا خیر موضوعی است که جای تردید دارد.

لیست همایش های شبهه ناک ادامه دارد

تاسف آور است که فهرست این همایش ها و جشنواره های شبهه ناک، تنها به این چند جشنواره محدود نمی گردد و هر بار با بررسی های بیشتر، به تعداد این همایش ها و جشنواره های شبهه ناک افزوده می شود و مشخص می شود همین افراد درحال برگزاری جشنواره ها و همایش های مختلفی هستند. همایش ها و جشنواره هایی که طبق اسناد برگزار کننده آنها یک نام واحد است.

وقتی با یک جستجوی اینترنتی و اطلاعات اندک، می توان به چنین فهرستی از همایش های شبهه ناک رسید، چرا نهادهای مسئول به این وضعیت رسیدگی نمی کنند؟ علیرغم این اسامی تکراری، شباهت ها در ساختار این همایش ها و تناقض در اطلاعات این جشنواره ها و همایش ها و همین طور اعلام این مساله از سمت وزارت علوم که این جشنواره ها فاقد مجوز هستند، چرا هنوز اقدامی برای توقف فعالیت آنها انجام نشده است؟ مگر متولی سامان دهی به وضعیت همایش ها و جشنواره های علمی، وزارت علوم نیست؟ کدام نهاد تخلفات احتمالی را پیگیری خواهد کرد؟

سوالات بسیارند و ما همانند گزارش قبل، تاکید داریم: با عنایت به پیچیدگی این مساله و تکرار اسامی افراد و شرکتها و زیر مجموعه های آنها، لازم است با دیده تردید به این جشنواره ها نگاه کرد و نیاز است نهادهای مسئول وزارت علوم در مورد این فعالیت ها ارزیابی جدی و پیگیری قضایی انجام دهند. حتی اگر متولیان این رویدادها از نهادی غیر از وزارت علوم مجوز دریافت کرده اند، این مساله عنوان شود تا همگان بدانند که غیر از وزارت علوم برای برگزاری چنین رویدادهایی از چه نهادهایی می توان مجوز گرفت.





منبع:

1400/06/31
12:12:13
5.0 / 5
554
تگهای خبر: اینترنت , پژوهش , تحقیق , جشنواره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی