به مناسبت روز جهانی بناهای تاریخی

آثار تاریخی ورامین سندی از تمدن هفت هزار ساله این شهرستان

آثار تاریخی ورامین سندی از تمدن هفت هزار ساله این شهرستان بازار مقاله: شهرستان ورامین به سبب برخورداری از آثار و بناهای تاریخی قدیمی و منحصر به فرد، همیشه مورد توجه ویژه گردشگران بوده و هست، آثاری كه قسمتی از آنها در موزه های معروف جهان نگهداری می شود.



به گزارش بازار مقاله به نقل از ایرنا، شهرستان ۳۰۰ هزار نفری ورامین كه در گذشته از آن بعنوان وارنای كهن یاد می شد، یكی از قدیمی ترین مناطق استان تهران است كه برمبنای آثار كشف شده در آن، قدمت زندگی در این منطقه به بیش از ۷ هزار سال می رسد.


مسجد جامع ورامین


مسجد جامع ورامین از شاهكارهای قرن هشتم هجری قمری است كه هنر كاشیكاری، گچبری، آجركاری و خوشنویسی خطوط بنایی آن، چنان باهم تركیب شده كه دركمتر بنای تاریخی به چشم می خورد.


احداث بنای مسجد توسط معمار علی قزوینی در زمان سلطان محمد خدابنده شروع شد و در زمان ابوسعید به انتها رسید.


بكارگیری آجر برای نوشتن آیات قرآنی و آجرچینی در پیشانی ایوان جنوبی مسجد كه به طرز شگفت آور یادآور نام امام علی (ع) است، راز و رمز شیعه را در جای جای مسجد نشان میدهد.


محراب گچبری شده این مسجد، خود شاهكاری دیدنی است كه كمتر نظیرش دیده شده است.


این بنا در سال ‎ ۱۳۱۰خورشیدی در شمار لیست آثار ملی كشور به ثبت رسید.


این بنای تاریخی در خیابان شهید بهشتی ورامین واقع شده است.




برج آرامگاهی علاءالدوله


در فاصله ۲۰۰ متری مسجد جامع و در حاشیه جنوب شرقی میدان امام ورامین، برج آرامگاهی علاءالدوله واقع شده، برجی آجری و قدیمی كه در كنار مصلای صاحب الزمان(عج) خودنمایی می كند.


در برخی كتب تاریخی، این برج به نام علاء الدین نامیده شده است و چنانچه از كتب انساب بر می آید، نسبت علاء الدین به امام سجاد (ع) می رسد.


این برج كه به سده هفتم متعلق است، با ‎ ۱۲متر ارتفاع و پنج مترارتفاع سقف مخروطی، از نظر زاویه بندی، تركیب آجر، كاشیكاری و خطوط كوفی بسیارچشم نواز است.


برج آرامگاهی علاء الدوله از دو بخش تشكیل شده كه بخش اول دارای بدنه مدوّری با ارتفاع ۱۲ متر كه بخش اصلی بنا را تشكیل می دهد و قسمت دوم شامل گنبد مخروط شكل بزرگی به ارتفاء ۵ متر است كه بر روی قسمت اول قرار دارد.


سبك ساختمان برج حد وسط بین معماری مغول و دوره آق قوینلوها و قراقیونلوها می باشد.






امامزاده یحیی(ع) از وراتا موزه آرمیتاژ لنینگراد


یكی دیگر از آثار تاریخی و منحصر به فرد ورامین كه شهرت آن از مرزهای داخلی كشور گذشته، بقعه متبرك امامزاده یحیی است كه در كنار روستای كهنه گل، نزدیكی میدان رازی ورامین واقع شده است.


سیاحان بازدیدكننده از این مقبره كه در سال ۷۰۷ هجری قمری راه اندازی شده، همگی از كاشی های شفاف و زیبای آن در سفرنامه های خود تعریف و تمجید كرده اند، اما حالا متاسفانه خیلی از این كاشی ها به سرقت رفته است.


هسته اصلی بنای بقعه متشكل از یك طرح هشت ضلعی از داخل و چهار ضلعی از بیرون با یك ورودی از جانب شمال است.


داخل بقعه بر خلاف منظر ساده و بی پیرایه بیرون آن، دارای محراب كاشی و ازاره های كاشی ستاره ای شكل بوده كه با كاشی های نیلی رنگ جلادار تزیین شده است، استاد سازنده ی این كاشی 'علی بن محمد بن ابی طاهر' و تاریخ آن ‎ ۶۶۳هجری است.


در بالای ازاره كتیبه ای گچبری به خط ثلث برجسته حاوی كلام خدا و رسول اكرم (ص) در زمینه ی گل و بوته جلب نظر می كند كه گرداگرد حرم دور می زند و تاریخ محرم سال ‎ ۷۰۷هجری و بانی بنا 'ابومحمد زید ' یاد شده است.


اثر نفیس و كم نظیر دیگراین امامزاده سنگ قبر محراب گونه كاشی آن است كه امضای دو استاد كاشی ساز كاشانی را با خود داشته كه تاریخ سال آن ‎۷۰۵ قمری است و هم اكنون در موزه آرمیتاژ لنینگراد نگهداری می شود.


امام زاده شاهزاده محمد


در جنوب شهر ورامین و در حاشیه روستای ایجدان، بنای تاریخی و منحصر به فرد امامزاده شاهزاده محمد واقع شده كه این بنای تاریخی و مهم زیارتگاه معروفی است كه بقعه آن از آجر و كاشی در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و به فرمان امین السلطان بنا شده است كه مردم ورامین معجراتی به این امامزاده نسبت می دهند.


این امامزاده در زمان قاجار در تمام منطقه تهران معروف بوده و تعداد زوار آنرا در سال بیش از ۱۰ هزار نفر و قربانی های نذری را تا ۲ هزار رأس گوسفند ذكر كرده اند.


آب انبار قلعه بلند


آب انبار قدیمی روستای قلعه بلند از توابع بخش جوادآباد ورامین، یكی از مهترین آثار بجای مانده از اواخر دوران قاجاریه است كه در تامین آب اهالی این روستا كه در آن زمان از رونق بسیاری برخوردار بود، نقش به سزایی ایفا می كرد.


روستای قلعه بلند كه از آن بعنوان ابردژ یاد می شود، در حاشیه راه آهن سراسری تهران – مشهد و محور قم گرمسار در ۲۰ كیلومتری شرق ورامین واقع شده است.


این بنای مهم تاریخی طی سال های گذشته با اعتبارات تخصیص یافته از طرف میراث فرهنگی استان تهران، مرمت و بازسازی شد و با فراهم شدن شرایط و زیرساخت ها، پیشنهاد ثبت آن در آثار ملی به سازمان میراث فرهنگی ارائه و الان در لیست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.


ورامین در ۳۵ كیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده است.

۲۹ فروردین، روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نام گذاری شده است.




منبع:

1399/01/29
23:04:23
5.0 / 5
3224
تگهای خبر: استاد , فرم , كشف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی