كوشش برای ثبت جهانی چند پرونده مشترك میراث ناملموس

كوشش برای ثبت جهانی چند پرونده مشترك میراث ناملموس به گزارش بازار مقاله وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، اظهار داشت: در سال آینده چند پرونده مشترك در حوزه میراث ناملموس را با كشورهای مختلف به نتیجه نهایی می رسانیم.



علی اصغر مونسان درباره چند پرونده مشترك در حوزه میراث ناملموس، اظهار داشت: با كوشش های صورت گرفته، مهارت های ساختن و نواختن دوتار به نام ایران ثبت جهانی شد كه با عنایت به ظرفیت هایی كه در ایران وجود دارد، سال آینده در حوزه میراث ناملموس خبرهای خوشی را خواهیم داشت و چند پرونده را با مشاركت كشورهای مختلف به نتیجه نهایی خواهیم رساند.

وی اضافه كرد: ثبت مشترك پرونده های میراث ناملموس علاوه بر این كه موجب قرابت بیشتر ایران با كشورهای مختلف خواهد شد، نشان دهنده حوزه نفوذ ایران است بدین جهت برنامه های بسیار خوبی را برای تهیه پرونده های مشترك در حوزه میراث ناملموس داریم.

به گزارش خبرنگار میراث آریا، مونسان افزود: با حداكثر توان و حداكثر سهمیه ای كه داریم به دنبال ثبت جهانی پرونده های میراث ناملموس هستیم و یكی از موضوعاتی كه در این میان بطور جدی دنبال می نماییم تهیه پرونده ها به صورت مشترك است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه صحبت های خود اظهار داشت: اهمیت حوزه میراث فرهنگی ناملموس كمتر از حوزه ملموس نیست بدین جهت به دنبال ثبت جهانی آثار حوزه میراث ناملموس به صورت مشترك هستیم.

در چهاردهمین اجلاس كمیته میراث جهانی یونسكو در بوگوتا پایتخت كلمبیا، پرونده مهارت های سنتی ساختن و نواختن دوتار كه از طرف ایران ارائه شده بود، با كسب نظر موافق اعضای این كمیته، در لیست یونسكو ثبت جهانی شد.

دوتار ایرانی یكی از مهم ترین و كهن ترین ابزارهای موسیقی ایرانی است كه طی قرن ها در گستره پهناوری از ایران نواخته می شده و الان نیز همچون سازهای موسیقایی معاصر ایران است

مهارت های سنتی ساختن و نواختن دوتار در زمره قدیمی ترین، رایج ترین و محبوب ترین ابزار موسیقی كشور است كه به شكل گسترده رواج دارد و دوتار یكی از مهم ترین سازهای زهی- زخمه ای فولكلوریك جوامع محلی روستایی و شهری ایران است و به شكل یك كاسه از جنس چوب توت و دسته ای بلند از جنس چوب زردآلو یا گردو ایجاد می شود.

این ساز، یكی از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است و همان گونه كه از نام آن برمی آید، دارای دو سیم (تار) است. این ساز را معمولاً با مضراب نمی نوازند و با ناخن، زخمه می زنند.

دوتار پیشینه ای چند هزار ساله دارد. امروزه حوزه های نواختن دوتار عبارت اند از شمال خراسان در شهرهای قوچان، بجنورد، شیروان، اسفراین و درگز و آشخانه و جنوب و شرق خراسان در شهرهای تربت جام، تایباد، نیشابور، فردوس، بیرجند، بجستان، بردسكن، قائنات، كاشمر، باخرز، خواف و سرخس وگناباد و سبزوار و نواحی تركمن نشین شمال شرق همچون استان گلستان و بخش علی آباد كتول همین طور برخی مناطق استان مازندران.

با توجه به ظرفیت های ایران در حوزه میراث ناملموس در اجلاس بعدی (سال ۲۰۲۱) پرونده مراسم شب یلدا از سوی جمهوری اسلامی ایران معرفی می شود.

ایران قبل از این، پرونده ردیف موسیقی های ایرانی، موسیقی بخشی های خراسان و هنر ساختن و نواختن كمانچه را در حوزه موسیقی، در لیست میراث املموس جهانی ثبت كرده بود.

ایران در حاشیه جلسه كمیته میراث بشری ناملموس یونسكو با كشورهای تركیه، روسیه، عراق، آذربایجان، تاجیكستان، پاكستان، ازبكستان و افغانستان برای تهیه پرونده های مشترك رایزنی كرده است، تهیه پرونده های مشترك میراث ناملموس با كشورهای همسایه در اولویت برنامه های ثبت جهانی میراث ناملموس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار دارد.

با توجه به اینكه سهمیه ملی كشورهای عضو كنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس برای ثبت جهانی محدود به یك پرونده برای هر دو سال است، راهبرد ایران تاكید بر تهیه پرونده های مشترك است.

اجلاس كمیته میراث بشری ناملموس یونسكو كه از ۹ تا ۱۴دسامبر( ۱۸ تا ۲۳ آذر) در بوگوتا پایتخت كلمبیا انجام شد.



منبع:

1398/09/23
17:56:21
5.0 / 5
4822
تگهای خبر: مهارت , موسیقی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی