دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

باید فناوری را به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی سوق دهیم

باید فناوری را به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی سوق دهیم به گزارش بازار مقاله دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: با عنایت به ظرفیت های اینترنت باید بتوانیم فناوری را به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی سوق دهیم.



به گزارش بازار مقاله به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، آئین تكریم از خدمات سید علی اكرمی فر و معارفه سیروس وطن خواه مقدم رئیس جدید مركز همكاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری با حضور سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران اجرا شد.
در ابتدای این جلسه سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با عرض تسلیت به مناسبت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله ­الحسین (ع) اظهار داشت: امام حسین (ع) به نیكی به ما آموخت كه مقاومت در نهایت پیروز خواهد شد.
وی اضافه كرد: همان­طور كه مركز همكاریهای تحول و پیشرفت برای برنامه های آتی خود سوژه تحول را مورد توجه قرار داده است، تحول را باید برای سایر امور و بخش­ ها درك كرد.
تبدیل فناوری آنالوگ به فناوری دیجیتال نشان ­دهنده تحول عظیم است
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران اظهار داشت: فناوری­ های جدید از جنس فناوری های نرم، همراه با برنامه الگوریتمی و بر بستر تحولات دیجیتال شكل یافته است و پس این تبدیل فناوری آنالوگ و شیئی به فناوری دیجیتال و غیرمركزی است كه نشان ­دهنده تحول عظیمی شمرده می شود.
وی با اشاره به نقد مكتب فرانكفورت نسبت به «صنعت» رو به پیشرفت در قرن بیستم اظهار داشت: مكتب فرانكفورت صنعت رو به­ رشدی را كه از دل تفكر ماركسیستی توسعه یافت را با اصطلاح «صنعت فرهنگی» بیان كرد و چنان از آن صحبت به میان آورد كه نوعی بت وارگی صنعت را به ذهن متبادر می كرد.
نباید تفكر و نگاه بت واره به فناوری داشت و تسلیم جبر فناوری شد
عاملی افزود: ماركسیسم و مكتب فرانكفورت به مابعد فناوری توجهی نمی كردند و بدین جهت نوعی تفكر بت­ واره را نسبت به فناوری داشتند و به یك نوع جبر تاریخی قائل بودند، حال آنكه باید فناوری را برمبنای واقعیت ­های خودش و قدرت اراده و اختیار انسان تحلیل كرد.
وی اشاره كرد: ماركسیسم و فرانكفورتی ها به صورتی قائل به بت وارگی و جبر فناوری بودند و اراده انسان را در این راستا اراده ضعیف و تبعی می دیدند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه كرد: بنیان فناوری بر تكرار و تكثیر است و از همین رو بود كه آغاز فناوری در توسعه صنعت چاپ، با تكثیر همراه بود و انواع صنایع ظرفیت تكثیر انبوه را فراهم آوردند، چنان كه در صنعت اینترنت نیز انبوه كاربران به منبع قدرت تولید و تكثیر تبدیل می­ شوند كه البته تكنولوژی های جدید ظرفیت خلاقیت رقومی و الگوریتمی را افزایش داده اند.
بستر اینترنت بر ذهن آدمی بسته شده است
وی افزود: این فناوری بود كه سبب قدرت پیدا كردن تجدد و جامعه مدرن شد و خصلت فناوری ­های نرم زنده بودن آنست كه طبیعت انسانی دارد و می­ توان اینترنت را همان ادامه فضای ذهن آدمی دانست.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران اضافه كرد: بستر اینترنت بر ذهن آدمی بسته شده است و دارای خاصیت فرامحلی، فرازمانی و بازبودگی است كه به صورتی همان تكرار توان ­های ذهنی انسان تلقی می شود.
وی اضافه كرد: هوش مصنوعی ظرفیتی است كه در راه شبیه سازی انسان (humanoid) حركت می­ كند و با همین نگاه است كه صنعت اینترنت از بستر وب ۱ كه وب اطلاعات بود به وب ۲ یا همان وب تعاملی، وب ۳ یا همان وب معناگرا و وب۴ یا همان هوش مصنوعی رسید و امروزه از انتقال به بستر وب ۵ سخن به میان آمده است.
در وب ۵ تمایز میان طبیعت و مجاز ممكن نخواهد بود
عاملی افزود: در وب ۵ كه از آن با عنوان وب یكپارچه (Integrative Web) تعبیر می­ كنند، «این» طبیعی با «آن» مصنوعی از بین می ­رود و در آن هر دو یكی می­ شوند به گونه ­ای كه تمایز میان طبیعت و مجاز ممكن نباشد.
امروزه انسان ­ها قطع نظر از هنجار جمع رفتار و قضاوت می ­كنند
عاملی یادآوری كرد: در زندگی امروز ما ۵ اتفاق در حال وقوع است كه با تحولات گسترده­ ای همراه خواهد بود و یكی از آنها تقویت حریت اجتماعی است و برمبنای آن امروزه انسان ­ها قطع نظر از هنجار جمع قضاوت می­ كنند كه رفته رفته انسان ­های تصنعی جای خودرا به انسان­ها واقعی تر می­ دهند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران افزود: امروز با جامعه فردی و اجتماعی قوی تری روبه رو شده ایم كه توانش اجتماعی افزایش پیدا كرده و درك جامعه جدید بسیار اهمیت دارد.
وی اضافه كرد: اتفاق دوم افزایش قدرت انتخاب گری است كه به دنبال آن مدل­ های موفق در حال متمایز شدن از مدل ­های ناموفق هستند و این دوره را می ­توان دوره توسعه انتخاب­ ها دانست.
عاملی اشاره كرد: باید تلاش نماییم كه محتوا و الگوی موفق ارائه دهیم كه البته نمی خواهم بگویم مردم لزوما همیشه انتخاب خوب دارند، نه در بسیار از موارد جاذبه های شیطانی جامعه را به سمت و سوی دیگری می برد و این مسئولیت نظام های الهی را بیشتر می كند.
فناوری باید هدفمند باشد
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره كرد: نگاه مقام معظم رهبری نسبت به تمدن نوین اسلامی و نگاهی مطلوب ­گرا به آینده است كه در بیانیه گام دوم ایشان به خوبی به آن اشاره كرده ­اند و بدین جهت فناوری بایستی هدفمند باشد و فناوری بدون هدف متعالی تبدیل به توسعه دایره دوری از حقیقت می شود.
وی اضافه كرد: دانشگاه اموری (Emory) آمریكا كه تحقیقات دانشگاهی آن بین سال ­های ۱۹۷۸ تا ۱۹۹۳ حدود ۴۵۰ درصد رشد داشته است با بررسی دلیلهای توسعه پیشرفت ­های خود به این نتیجه رسیده بود كه برای پیشرفت بایستی به دو مؤلفه هدفمند بودن و دیگری (gentle guidance ) به معنای راهنمایی همراه با ارائه احترام و شخصیت به افراد در ایجاد هم­ افزایی جامعه مؤثر عمل كرد.
تقویت جریان فكری ارزش گرا و دینی در جهان
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینكه دین یك نیاز محوری و فطری در زندگی است و اگر جامعه سمت و سوهای غیر دینی پیدا می كند؛ این مسیر یك مسیر خطی قطعی نیست، اظهار داشت: افراد دائما نوستالژیای فطرت دارند و بدنبال بازگشت به حق هستند كه تقویت علم و عقلانیت لا محاله انسان را به سمت ارزش های دینی و الهی سوق می دهد.
عاملی اضافه كرد: امروز مسیر بازگشت به دین در جهان رو به تقویت است و امكان دارد در گوشه هایی از جهان شاهد توسعه مادی گرایی، لیبرالیسم و سكولاریسم باشیم ولی در قلب نظام های مادی مسیر بازگشت به دین به صورت مشهود قابل رویت است. آمریكا در مدیریت فرهنگی جامعه گرفتار مشكل شده است و گفتمان واحد بودن غرب، در حال سستی و تزلزل است
وی اضافه كرد: آمریكا به رغم آن كه دوره­ای قدرت برتر در مدیریت جهانی را دارا بود، اما امروزه در مدیریت فرهنگی جامعه گرفتار مشكل شده است و بیشتر از ۵۰ الی۶۰ درصد جمعیت آمریكا در چارچوب كمپین ­های اجتماعی به صورتی مخالف وضع موجود آمریكا هستند.
عاملی افزود: در اتفاق پنجم این نكته حائز اهمیت می باشد كه غرب همچنان بر سبك زندگی ملت ­ها تأثیر می­ گذارد اما اینكه غرب گفتمان واحد است در حال سستی و تزلزل است.
وی اضافه كرد: ظهور فناوری­ های هوشمند، قدرت گرفتن هوش مصنوعی و همین طور ظهور دانش­ های تركیبی و یكپارچه شدن علوم امكان این را فراهم نموده كه تفكر جریان اسلامی قادر باشد به یك الگوریتم قطعی زندگی تبدیل گردد.
می­ توان در بستر الگوریتم­ های هوش مصنوعی به ایجاد و تأمین عدالت اقدام كرد
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران اضافه كرد: الگوریتم ­ها قادرند مسیر ایجاد كنند و اگر مفهومی چون عدالت مورد توجه نظام حكمرانی جهانی شود، می­ توان در بستر الگوریتم­ های هوش مصنوعی به ایجاد و تأمین عدالت اقدام نمود.
وی اضافه كرد: یكی از بزرگترین جلوه­ های توحید در رفع استیلا از دیگران و توجه به وجود متعالی الهی است كه با این نگاه اگر بتوان با توسعه فناوری، استیلای نظام بروكراسی را از مردم برداشت نوعی حركت عملی در راه توحید اتفاق افتاده است.
باید بتوانیم فناوری را به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی سوق دهیم
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاكید كرد: اینترنت ظرفیتی است كه همچون تیغ دولبه هم می­ تواند شر تولید نماید و هم خیر به دنبال داشته باشد و با عنایت به ظرفیت­ های این بستر بایستی كه بتوانیم فناوری را به سمت ایجاد تمدن نوین اسلامی سوق دهیم.


منبع:

1398/06/18
23:35:48
5.0 / 5
4329
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی