معاون پژوهشگاه اقیانوس شناسی؛

نشانه های جریان های خطرناك شكافنده دریا، اخطار به شناگران سواحل

نشانه های جریان های خطرناك شكافنده دریا، اخطار به شناگران سواحل بازار مقاله: معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه اقیانوس شناسی به منظور كاهش حوادث غرق شدن شناگران، علایم و نشانه های جریان های شكافنده دریا را شرح داد.



به گزارش بازار مقاله به نقل از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی، دكتر حمید علیزاده لاهیجانی در مورد جریان شكافنده اظهار داشت: زمانی كه موج به ساحل می رسد پس از مدتی در فاصله نزدیك به ساحل شكسته می گردد و این عمل بر مبنای موقعیت و شكل بستر و زاویه برخورد موج، برای ورود به ناحیه ساحلی، جریان های موازی و عمود بر ساحل را تشكیل می دهد.
معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، عامل عمده غرق شدن شناگران در دریای خزر را، جریان شكافنده عنوان نمود و اظهار داشت: امواجی كه با چشم در ساحل دیده می شوند ناشی از باد است. وقتی این امواج به ساحل می آیند شكسته شده و جریان تولید می كنند. عمده تلفات ناشی از شنا مربوط به این جریان های ناشی از امواج است كه به جریان شكافنده معروف است.
وی اضافه كرد: زمانی كه موج می شكند و به دو مولفه عمود بر ساحل و موازی با ساحل تجزیه می گردد. مولفه عمود بر ساحل هنگام بازگشت مانند كانال خروشان با سرعت بالا عمل می كند و اگر قهرمان شنای المپیك هم بخواهد برخلاف این جریان كه حدود ۲ متر بر ثانیه سرعت دارد، حركت نماید غرق خواهد شد.
علیزاده در مورد نحوه برخورد شناگران با جریان شكافنده اظهار داشت: افرادی كه وارد دریا می شوند اگر می خواهند وارد آب های عمیق با عمق بیشتر از یك و نیم متر شوند نه فقط باید شنا را به خوبی بدانند بلكه باید به توان فیزیكی خودشان هم ایمان داشته باشند. چون فن شنا یك بحث است و شنا كردن طولانی در دریا هم بحث دیگری دارد. ازاین رو پیشنهاد می گردد كه در مناطقی كه آب عمیق یا حتی بیشتر از شانه است، وارد نشوند.
به گفته وی، جریان شكافنده شبیه بادبزن است كه دسته بادبزن به سمت ساحل و دهنه آن به طرف دریا است. قسمت دسته بادبزن بیشترین قدرت جریان را دارد. اگر كسی در آن قرار گرفت نباید تلاش كند برخلاف جریان به طرف ساحل بیاید. این جریان صرف نظر از اینكه شناگر چقدر توان جسمی دارد و چقدر شنا بلد است عملا برگشتن به طرف ساحل را غیر ممكن می سازد.
علیزاده با اشاره به اینكه عمودی برگشتن یا به عبارتی برخلاف جریان برگشتن خیلی سخت و عملا غیر امكان دارد، اظهار داشت: شناگر باید كاری كند كه اگر در جریان قرار گرفت، در صورتیكه توان بدنی بالایی دارد، به شكل مورب برگردد، در غیراین صورت تلاش كند خودش را شناور و درعمق آب با خونسردی شنا كند و سپس به صورت نیم دایره به طرف ساحل برگردد.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه در مورد علایم یا نشانه های جریان های شكافنده اظهار داشت: در خیلی از نقاط در سواحل استان های گیلان و مازندران، ساحل ماسه ای است. در ساحل ماسه ای علایمی شبیه اشكال هلالی وجود دارد. نوك هلال جایی است كه جریان شكافنده تشكیل می گردد. همینطور می توان اشكال بادبزنی جریان را با كف و رنگ متفاوت در آب های پیرامون تشخیص داد.
وی با تاكید بر این كه در مناطقی كه جریان شكافنده تشكیل می گردد بایستی تابلو نصب كرد، تصریح كرد: ما در بررسی ها اینگونه مناطق را به پر خطر و كم خطر تقسیم كرده ایم با عنایت بر این كه در نقاط دارای ریسك، افرادی كه شنا بلد هستند هم به واسطه ترس امكان دارد دچار آسیب شوند.
علیزاده از موج مرده بعنوان عامل دیگر غرق شدن شناگران در دریای خزر نام برد و اظهار داشت: فرض كنید در آب های جمهوری آذربایجان، توفان اتفاق می افتد و در حالیكه در انزلی دریا آفتابی و بدون موج و باد است؛ ناگهان تك موج مرتفعی تولید می گردد و افرادی را كه در كنار ساحل شنا می كنند و آمادگی ندارند با خود به دریا می برد و غرق می كند.
معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه اقیانوس شناسی اعتقاد دارد كه هنگام توفان در دریا، ماسه های زیر آب جابجا می شوند. حاصل این جابجایی تپه های كوچكی است كه حجم زیادی آب و گاز جمع می كنند و وقتی شناگران روی این تپه ها پا می گذارند به دلیل ناپایداری، عمق آب افزایش می یابد و باعث غرق شدن آنها می گردد.
علیزاده خاطرنشان كرد: پدیده جریان شكافنده در منابع علمی از حدود ۷۰ سال پیش در كشورهایی كه در مطالعات دریایی پیشگام بوده اند، ذكر شده است. در كشورهای دیگر به این جریان ها، جریان های مرگ آور گفته می گردد. در بعضی كشورها در مورد جریان های شكافنده مطالعات زیادی انجام داده اند.
وی اضافه كرد: این كشورها تابلوهای اخطار دهنده بزرگ در كنار ساحل نصب می كنند، به نحو مطلوب اطلاع رسانی و آگاهی عمومی در سطح مدارس، مهد كودك ها با انیمیشن، كارتون و كاریكاتور و اشكال مختلف برای همه اقشار جامعه ارائه می گردد. متخصصان جریان شكافنده و مخاطرات دریایی را به مردم توضیح می دهند و نحوه برخورد با این جریان آموزش داده می شود.
به گفته وی، در سایت های مراكز تحقیقاتی بزرگ دنیا در مورد این جریان ها مطالعه می گردد و اطلاعات آن در دسترس مردم قرار می گیرد. غیر از آن چون در برخی از مناطق ساحلی در دنیا گردشگری یكی از منابع اصلی درآمد آنهاست پیش بینی های روزانه نسبت به وجود و یا عدم وجود جریان شكافنده و میزان مخاطرات آن به مردم عرضه می گردد. ازاین رو به طرق مختلف به نسبت اهمیت آن منطقه ساحلی اطلاع رسانی می كنند.
وی در مورد نقش اطلاع رسانی و آگاهی عمومی به موقع در كاهش تلفات جانی ناشی از شنا اظهار داشت: اطلاع رسانی و آگاهی عمومی به شیوه های مختلف می تواند برای كاهش تلفات انسانی بسیار مؤثر باشد. رادیو و تلویزیون و مطبوعات محلی و سراسری می توانند نقش ویژه ای در اطلاع رسانی و كاهش تلفات ناشی از غرق شدن شناگران در دریای خزر، ایفا كنند.
معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه درباره اقدامات به عمل آمده برای پیشگیری از تلفات انسانی در دریا، خاطرنشان كرد: امسال هم به صورت محدود در منطقه چالوس و نوشهر با هماهنگی مقامات محلی بروشور، پوستر و بنر بزرگ در قالب اطلاع رسانی و اخطار در مورد جریان شكافنده در سواحل و بین مردم، توزیع شد. با این وجود پیش بینی عملیاتی و به هنگام، مستلزم هزینه های سنگین و بسیاری است كه باید مورد توجه دستگاه های ذیربط قرار گیرد.
وی اضافه كرد: گردشگران در مناطقی كه ناجیان غریق حضور دارند شنا كنند كه اگر دچار مشكل شدند بتوان سریع به آنها كمك كرد.

1397/04/16
16:53:43
5.0 / 5
4430
تگهای خبر: پژوهش , علم , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
بازار مقاله MarketDoc
marketdoc.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازار مقاله محفوظ است

بازار مقاله

فروش مقالات و کتب علمی